2014. december 10., szerda

A komposztálás

Egy nyári napon, amikor a gyerekek a kertben játszottak, anya ebédet főzött. Krumplit, uborkát, hagymát hámozott, paprikát, paradicsomot szeletelt. A zöldségek héját egy vödörbe tette, és kivitte a tornácra.
-Ádám, légy szíves vidd ki a vödröt a komposztra!
A komposztáló láda a kert végében volt, a gyerekek szívesen figyelték a benne lakó állatokat, csigákat, rovarokat.
De Ádám most nem ért rá, biciklizett.
Anya Levihez fordult, de Levi sem ért rá, homokozott. Így aztán anya szomorúan kiürítette a vödröt.



Délután a család a tanyára indult, hogy megnézze apa építkezését. Apa egy hatalmas gödröt ásott egy markolóval. A gyerekek csodálkozva nézték, hogy a föld, amit apa kiásott kétszínű. Felül fekete, lentebb sárgás.



-Anya, miért csíkos a föld? –kérdezte Levi.
Anya mesélni kezdett:
-A fekete termőföld, tele van tápanyaggal, nagyon szeretik a növények. Amelyik növény ilyen földben élhet, nagyra és erősre fog nőni. A sárga föld agyag, nem jó a növényeknek, ebben a füvön kívül nem nő meg semmi. Ahol mi élünk, csak kevés termőföld van, a kisebb gyökerű növények élnek meg, mint a búza, napraforgó, kukorica, de a fák már csak akkor, ha kivesszük a gyökerük alól a sárgaföldet. Amikor komposztálunk, termőföldet tudunk csinálni. Ha sok-sok ember komposztál, ez a vékony termőréteg egyre vastagabb lesz, és több fa lesz a földön.



-Anya, én holnap kiviszem a krumplihéjat a komposztra.
-Én is fogok neked segíteni!
-Köszönöm, aranyosak vagytok, de tulajdonképpen nem is nekem segítetek, hanem a Földnek! –mondta anya, és megölelgette a gyerekeket.